U toku je veliko ozelenjavanje Zrenjanina!

Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ je društveno odgovorno preduzeće, a imajući u vidu da količina zdravih zelenih površina i drvoreda u našem gradu ima ogroman značaj za stanovnike Zrenjanina u proteklom periodu smo pokrenuli niz projekata čiji je osnovni cilj zdrava životna sredina.

Pored toga, što zelene površine i zdravi drvoredi predstavljaju „pluća“ zdrave sredine, njihovim redovnim održavanjem se postiže i stvaranje prijatnog ambijenta javnih prostora u kojima građani provode svoje slobodno vreme.

slika1

Vođeni time, u prethodnom periodu, zahvaljujući odličnoj saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i našeg preduzeća pokrenuli smo projekat, u okviru kojeg je opredeljeno preko 20 miliona dinara za ozelenjavanje parka Putnikovo, pejzažno uređenje dela desne i leve obale Begeja između Žutog mosta i mosta kod Područne policijske uprave Zrenjanin i pejzažnog uređenja dela Bulevara Veljka Vlahovića od Ulice Zdravka Čelara do ulaza u Tržni centar „Big“.

Za projekat rekonstukcije parka „Putnikovo“ Ministarstvo za zaštitu životne sredine je opredelilo 4.197.327,970 dinara na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Projekat obuhvata dve faze radova, u okviru prve su zasađeni borovi, svileni borovi, jele, kedrovi, breze, jaseni i lipe, a početkom sledeće nedelje, u okviru druge faze, se nastavlja sadnja kada će u potpunosti biti završeno ozelenjavanje parka. U svim delovima parka, formiraće se posebni drvoredi, ali i novi trotoar duz Ulice Prilepski red u zoni parka i uz dečje igralište.

Ovaj veliki projekat predstavlja novu eru u okviru unapređenja zaštite životne sredine u Zrenjaninu, jer će zahvaljući njemu on dobiti novo zeleno lice. Samo realizacijom projekta parka „Putnikovo“ naš grad će dobiti jedanaestu zelenu oazu, sa preko 350 novih zdravih sadnica, trim stazu i potpuno novo mesto za rekreaciju, relaksaciju i odmor.

slika2

Za projekat ozelenjavanja dela desne i leve obale Begeja i dela ulice Bulevar Veljka Vlahovića, od Ulice Zdravka Čelara do ulaza u Tržni centar „Big“ izdvojeno je preko 16 miliona dinara u okviru kojeg će se izvršiti sanacija i rekonstrukcija postojećih zelenih površina, odnosno, ukloniti stara, oštećena i bolesna stabla, koja predstavljaju veliku opasnost, pogotovo u zimskom periodu. Ovaj projekat, koji obuhvata preko 300 stabala, će značajno uticati na poboljšavanje ekoloških uslova, ali i stvaranja stabilnijeg ekosistema, a samim tim doprinosi i očuvanju i zaštiti zemljišta kao prirodnog resursa. Svedoci smo da usled velikih kiša, vremenskih nepogoda i snežnih padavina, delovi oštećenih i bolesnih stabala predstavljaju opasnost na ovim lokacijama.

slika3

Kako do toga ne bi dolazilo naše preduzeće je preduzelo sve mere kako bi na adekvatan način predupredilo eventualne probleme. Sa druge strane, bitno utičemo na povećanu bezbednost u saobraćaju i smanjennje mogućnosti oštećenja automobila usled pada delova drveća u zimskom periodu.

Očuvanje životne sredine je od posebnog značaja, a projekti poput ovih predstavljaju nezaobilazan korak u ostvarenju tog cilja. Naše preduzeće ulaže velike napore, energiju i trud da grad Zrenjanin bude što uređeniji, jer nam je jako bitno da svaku zelenu oazu u našem gradu negujemo i proširujemo.

slika4

Zahvaljujućim ovim projektima Zrenjanin je poslednjih meseci postao vrlo „hortikulturan“, jer ni jedan lepši poklon ne možete dati svojim građanima od zdravog i uređenog zelenog prostora, a generacijama koje dolaze uslove da mogu da nastave da neguju tu tradiciju.

Želimo da poručimo našim građanima da radimo u istom timu, za zeleniji Zrenjanin i da ćemo zahvaljući projektima koji nam predstoje učiniti ga još lepšim.

slika5